Koselig at du kikker innom

onsdag 10. august 2011

Feiring jernverkspill i øsende regnvær


Jernverkspillgruppa fra Skotselv som jeg er med i dro til
 Feiringåsen i Eidsvoll kommune for å hente
 inspirasjon til vårt eget lokale jernverkspill som er
 under utarbeidelse.

I tre år har jeg vært med i en gruppe i Skotselv som har jobbet iherdig under ledelse av sang- og dramapedagog Sonja Lidsheim for å lage et lokalt jernverkspill basert på Hassel jernverks historie. Målet er å lage et historisk skuespill med hendelser rundt Hassel jernverk med framføring i 2013. Gruppen består av flere medlemmer fra Skotselv Revy- og Teatergruppe hvor jeg også er medlem, og hittil har arbeidet bestått mest i å samle inn så mye fakta rundt Hassel jernverk som mulig. Nå er vi så smått i gang med å sette sammen replikker til skuespillet, og i den forbindelse dro fire av oss i jernverksgruppa til Feiring i Eidsvoll kommune for å se på jernverkspillet ”Menn av malm, jenter av jern”.
Kristin Bråthen, Aud Stormoen,  Sonja Lidsheim og jeg tråkket oss langt inn i skogen ved Feiringsåsen i plaskende regnvær sammen med rundt 100 andre publikummere og opplevde sang og spill fra femti amatørskuespillere. Jernverkspillet i Feiring var veldig inspirerende for oss i jernverksgruppa.
 Vi ønsker etterhvert å lage en flott jernverkshelg i Skotselv som kan involvere hele bygda. Ved å dra til Feiring fikk vi se hvordan de har bygget opp sitt jernverkspill med nydelig flerstemt korsang, flott spill og en stor gruppe med skuespillere fra babystørrelse til pensjonister.
- Dette viste oss at det lar seg gjøre å lage en spennende historie basert på virkelige hendelser med virkelige persongalleri slik vi også har det her i Skotselv. Det er i årene 1770 vi konsentrerer oss om i vårt eget jernverkspill hvor familien Neumann var ledere på Hassel jernverk i Skotselv, forteller Sonja Lidsheim.

Feiring jernverk var i drift for 200 år siden og skuespillet langt inne i skogen spilles i ruinene etter et samfunn hvor det levde rundt 150 mennesker i alle aldre som slet med å utvinne jern fra gruvene. Jernverket var i drift i 12 år på 1800tallet og i år var det 12.gang jernverkspillet ble spilt for publikum. Spillet tar for seg sulten, slitet, sykdom, krig, kjærlighet og gudstro hos innbyggerne inne i skogen, og når regnet høljet ned slik det gjorde i helga, ble spillet enda mer realistisk. Hittil har over 6000 mennesker sett jernverkspillet, og skuespillerne har ikke tenkt å gi seg enda. Men de har en lang og strabasiøs skogsvei inn til spillestedet, og den veien er ikke egnet for pensjonister med dårlige ben.

I Skotselv var det et større samfunn enn i Feiringåsen da Hassel jernverk var i drift i et par hundre år. Rundt Hassel jernverk bodde arbeidere, det var skole for barna og alt var godt organisert i bygda for at et gruvesamfunn kunne fungere. Gode ledere driftet jernverket og i løpet av produksjonstida ble det levert mange store og små jernovner til oppvarming både på slott og i små stuer over hele Skandinavia.


Feiringspillet ”Menn av malm, jenter av jern” ga arbeidsgruppen fra Skotselv mange nye ideer til Hassel jernverksspill. Nå går vi i jernverksgruppa i gang med skrivejobben denne høsten med fornyet innsats, men om det lokale jernverkspillet er ferdig om to år er meget usikkert enda. Det er mye jobb som gjenstår før et ferdig jernverkspill kan vises fram for publikum, men vi synes det er et kjempespennende prosjekt å jobbe med. Kanskje det er noen som har lyst til å komme til Skotselv når vi blir ferdige med vårt spill?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar