Koselig at du kikker innom

tirsdag 6. september 2011

Med Kafka til Praha


Nå må jeg fortelle om min store opplevelse i sommer sammen med Compania Teater.
Vi tok med oss teaterstykket ”Prosessen” av Kafka til Praha i Tjekkia for å være med på den 13. Apostrof teaterfestival. Alt av rekvisitter og kostymer fikk plass i en leid bil som kjørte hele veien, mens resten av oss kom enkelt og greit ned med fly. Det var 9 teatergrupper fra hele verden som deltok på festivalen, og de var plukket ut av 60 søkere. Vi i Compania var den eneste amatørgruppen som deltok, og dessuten den aller første gruppen fra Norge.


Vi ble møtt av guide fra Apostrof-festivalen,                    Kristyna, og hun tok oss med rundt i Praha. Et av høydepunktene var besøk på Kafkas stamkafè. Der fikk vi flott servering i et meget hyggelig miljø.

Og et besøk på Kafka-museet var et must for vår teatergruppe som har blitt veldig godt kjent med Franz Kafka etterhvert.
Selve festivalen ble arrangert på to teaterscener i Praha, Theatre Na Zabradli og teatroNoD-Roxy
I løpet av tre dager ble det vist tre forestillinger hver dag, og vi i Compania fikk med oss fire forestillinger før vi selv måtte bruke tiden til å gjøre oss i stand. Vi skulle avslutte hele festivalen med vår forestilling, og det var mye som skulle på plass først. Det ble også avholdt en workshop med den tsjekkiske skuespilleren Eva Elxa og tre Compania medlemmer fikk med seg det også. Om kveldene var det samlinger i kafeen på teateret, og underholdningen sto skuespillerne selv for. Flere av dem var musikere og festivaldeltagerne fikk danset seg gode og varme sammen i hyggelig lag.


For å gjøre alle teatergruppene ekstra tent til god innsats, var det lagt opp til utdeling av priser etter publikums avstemminger. Etter hver forestilling var det også mulig for publikum å stille spørsmål til de enkelte gruppene om forestillingen deres, og det var mye inspirasjon og lærdom å hente for oss i Compania.
Bangkok University Theatre Company fra Thailand åpnet festivalen og fortalte historien om hvordan fortfatteren Franz Kafka påvirket en ung manns liv.Bildet: jeg som inspektøren på scenen sammen med Josef K.

Deretter ble det historien om tre kvinners liv av The Prespork Theatre fra Slovakia. 
Den mest populære skuespilleren på festivalen, Monica Hunken fra USA, vant Apostrof-festivalens publikumspris for sitt stykke ”Blondie of Arabia”. Hun sykler rundt i hele verden på oppdagelsesferd og lager soloforestillinger i dokumentarsjanger basert på sine opplevelser, fulle av humor og satire. Og jeg var så heldig å bli ekstra godt kjent med henne og følte at jeg fikk ei ny venninne.

 Athenaeum Tâtârasi fra Romania leverte en sterk forestilling om et møte med passkontrollen på grensen til et kommunistland. Historien var fra virkeligheten og er aktuell den dag i dag.Bildet: Meg selv og Monica Hunken      ------------->

Kompania Studio fra Ungarn imponerte også. De ga en forestilling som var improvisert i det øyeblikket de spilte den, og brukte kroppen til å fortelle historien om et fødselsdagsselskap. Vi i Compania fikk gode tilbakemeldinger på vårt spill på scenen i Praha. Siden publikum ikke forsto noe av teksten, la de ekstra godt merke til skuespillernes ansiktsuttrykk og kroppsspråk.

 Kritikken gikk derfor på at det ikke-verbale var litt for flatt spilt, mens selve teateropplevelsen med alt som foregikk på scenen var imponerende laget. 
De andre deltagende teatergruppene på denne festivalen var Prespork Theatre fra Slovakia, Natak Company fra India, Disk Trnava fra Slovakia og Chance Company fra Polen. Alle hadde sine ulike sjangere og flere av gruppene hadde stykker uten ord.
 Arrangørene av Apostrof-festivalen mener at en teateropplevelse kan være fullkommen selv om forestillingene er på et ukjent talespråk. Teaterspråket er universelt. Selv om vi ikke vant noen pris for vår deltagelse i denne teaterfestivalen, så var det av enorm verdi for oss å delta. Stykket vårt spilte vi oss godt gjennom og det gikk fantastisk bra. Alle jobbet akkurat slik de skulle, både teknikere og skuespillere. Nå har vi fått invitasjon til Slovakia. Prespork Theater-gruppe fra Slovakia fikk vi veldig god kontakt med.
 Turen til festival i Praha ble gjennomført med velvillig støtte fra Norsk teaterråd og Norsk Amatørteaterforbund som ga henholdsvis 20 000 kroner og 10 000 kroner i reisestøtte. Sammen med reisepenger fra Øvre Eiker kommune (9 000), Den Norske ambassaden i Tjekkia (3 100,-) og Vestfold Teaterråd (3 000,-) ga dette Compania Teater muligheten til å gjennomføre en slik kostbar tur.
Denne høsten går vi i gang med et nytt prosjekt i Compania Teater, og det blir spennende å finne ut av hvilket stykke vi skal satse på nå. Kafka ligger igjen i Praha. Noen som har forslag til nye prosjekter for oss amatører som elsker teater?
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar