Koselig at du kikker innom

torsdag 4. oktober 2012

Sølvbryllupsballet ble en fantastisk opplevelse



Vi feiret et stort og fantastisk sølvbryllup på Sophiendal Slotshotel i  Danmark
 og noen av de danske tradisjonene tok vi også med oss hjem til Skotselv.
Sølvbryllupskjolen skal etter gamle tradisjoner være blå, og til alt hell hadde jeg valgt helt riktig farge uten å vite om det på forhånd. Kjolen ble kjøpt på Brudesenteret i Drammen, mens min kjære hadde leid seg antrekk på samme sted.

Rundt døra i vårt hjem i Skotselv henger det nå en stor æresport laget av lyng, roser og sølvmalte kornaks. Slike æresporter er meget vanlig å lage når runde tall og andre store feiringer gjennomføres i Danmark, og på Sophiendal Slotshotel ble æresporten laget både tykk og stor for å rekke rundt den store hoveddøren på slottet. En hel gjeng av familie og venner hadde holdt på i flere uker med å samle lyng nok til å rekke til en 10 meter lang lenke. Skiltet ble malt etter alle kunstens regler, også i blåfarge. Det måtte både stige og mange hender til da den ble satt opp rundt døren på Sophiendal slott, og den ble også riktig flott pyntet med roser og flagg.

Vi fikk en nesten royal opplevelse da vi ble vekket klokken åtte om morgenen for å komme ut på trappen og ta imot gjester til morgensang. Som betaling fikk de deilig frokost med rundstykker, nydelig pålegg og kaffe i vinkjelleren på slottet.
Her står vi sammen med våre deilige fem barn på slottstrappen.




 Utover dagen ble "gommen" tatt med til en riktig barberer i Århus som fortsatt barberer på gammeldags vis, og skjegget måtte vike etter varme innpakninger. Ekstra hygge sammen med kameratene og en morgenøl i barbererens egen bar ble det også tid til. 
Vinsmaking i slottets vinkjeller var det også tid til, og sølvbryllupballets viner ble bestemt.

Vi sov i en deilig stor himmelseng på Baronens værelse, og der var det også pyntet med en diger blomsterbukett med fantastiske roser, spesialbestilt av "gommen".

Kveldens store ball samlet alle de 85 gjestene våre i Riddersalen på slottet. 
Jeg hadde diktet et spesielt bordvers som velkommensang på melodien: "Skriv deg jesus på mitt hjerte"og var forsanger med musikalsk følge av våre to spillemenn.

"Vær velkommen alle venner
til vår fest på denne dag.
Vi vil folde våre hender
Gud velsigne dette lag.
Takk for maten på vårt bord,
takk for omsorg, gode ord.
Vær med oss i sorg og glede
og på veien fram oss lede."


Under middagen var det mange flotte taler, 
sanger og underholdning av beste slag av våre fantastiske gjester.
John Hagen sang "Mesterverk i tre", en av yndlingssangene til min kjære ektemann.

Menyen bestod av
 Forret:  Ovnsbakt Laksetimbale, servert med sennepscreme, anrettet på leie av smørsauteret spidskål og brokkoli.
Hovedrett: Farsert unghane anrettet på gulrotspuré med langtidsbakte rotfrukter, posjerte sukkererter ledsaget av mild peberglace.
Dessert: Bakt vaniljekreme servert med passion-gulrotssorbet og friske bær.
Nattmat: pølse og ostefat med nybakt brød.
Nydelig smakte det og slottets kokk og servitører hadde en stor jobb med å servere alle gjestene i løpet av kvelden. Kjøkkenet var i kjelleren og det var lange ganger og mange trapper mellom kjøkkenet og Riddersalen.
Og etterpå var det bryllupskake tatt med fra Nye Høibakks Bakeri i Mjøndalen og mange andre hjemmebakte kaker som smakte nydelig til kaffen.






Ute i hallen var det oppstilt et lerret hvor gjestene skulle male etter innfallsmetoden. 
Nå har vi et flott og detaljert bilde som pynter på veggen hjemme.

Sølvbryllupsvalsen startet fint med god plass ute på gulvet, men etterhvert ble det trangere og trangere.


 En av de danske tradisjonene er at sølvbrudgommens sokker fikk tåen klippet av, midt inne i sølvbrudevalsen. Den skal nemlig sølvbruden stoppe fint på igjen for å vise at dette er noe hun kan. 



  Dette sølvbrudeballet var en kjempeopplevelse som vi sent vil glemme, 
og som gir et godt puff til de neste 25 år,
 da vi en gang i framtiden kanskje får lov til å feire vårt gullbryllup. 

Det har vært mange tråder å holde i når et sølvbryllup skal feires i et annet land, 
men alt gikk etter planene og fungerte helt perfekt. Men om det blir feiring på et slott neste gang, det gjenstår å se. I mellomtiden kan vi glede oss over bilder og glade minner om en vellykket feiring på slottet. 
Æresporten over døren her hjemme i Skotselv skal henge til den faller sammen av seg selv.  I følge danske tradisjoner skal det gi ekstra mye lykke og hell i ekteskapet videre.

Tusen, tusen takk
 til alle som var med på slottsballet
 og laget det til en minnerik 
og festlig opplevelse for oss.








1 kommentar:

  1. Så flott at alt gikk etter planen! Dette fortjener du Vigdis! Du må vel være den flotteste sølvbryllupsbruden på norsk og dansk jord. Det så jo bare såå fantastisk ut alt sammen. Likte særlig den kreative idèen at alle skulle male en hilsen. Utrolig morsom, som jeg kanskje stjeler til en senere anledning... Du har en nydelig familie, Vigdis!

    Hilsen Eli Renate

    SvarSlett